1135 Budapest, Petneházy utca 55.
+ 36 1 413 7995
info@palyazatiras.net

Kedvező változások a lakossági energiahatékonysági pályázatban

Energetikai korszerűsítés pályázat – Átírják az ingyen-hiteles pályázat szabályait?

A napenergia, ablakcsere és szigetelés esetében igénybe vehető pályázati konstrukció a lakossági energiahatékonysági beruházások kapcsán nulla százalékos ingyen hitel lehetőségét biztosítja. A Magyar Fejlesztési Bank sajtóközleményében jelentette be, hogy 2017 szeptember 1.-étől jelentős könnyítések várhatóak a pályázat feltételrendszerében. A természetes személyes esetén a kétmillió forintot elérő, vagy ezt a pénzügyi határt meghaladó kölcsön felvétele esetében az elvárt fedezettség mértéke alacsonyabb lesz. A korszerűsített ingatlan rendeltetésszerű használatát nem szükséges igazolni fűtésszámlákkal (erre a célra szolgáló energiaszámlákkal). További pozitív módosítás, hogy azon pályázók, akik rendelkeznek lakáspénztári megtakarítással, ezen megtakarításukat fordíthatják előtörlesztésre vagy végtörlesztésre. Az energetikai korszerűsítési célú pályázat keretösszege 115 milliárd Ft, amely lehetővé teszi az előzetes becslések szerint mintegy 24 ezer lakóépület korszerűsítését. A VEKOP-5.2.1-17 és a GINOP-8.4.1/A-17 azonosítószámú pályázatok esetében a VEKOP-pályázat Pest megyében 3 ezer lakóépület, az ország többi megyéjére érvényes GINOP-konstrukció keretében 21 ezer ingatlan újulhat meg. A pályázaton a természetes személyek mellett társasházak és lakásszövetkezetek is indulhatnak. A családi házak esetében az igényelhető hitel mértéke 10 millió forint, míg társasházak esetében lakásonként 7 millió forint, maximum húsz éves futamidővel.

Változások:

Az ügyfelek, érdeklődők által felvetett kérdések, MFB Pontokon felmerülő igények miatt került sor a termékdokumentáció módosítására, amelynek célja az egyszerűsítés. Ennek keretében a természetes személyek esetében minimum 2 milliós kölcsönigénylés esetében az elvárt fedezettség mértéke a tőkekitettség 70%-ról 50%-ra csökkent. A lakáspénztári megtakarítások felhasználhatóvá válnak elő- vagy végtörlesztésre. Az energetikai tanúsítványoknak CO2 kibocsátási értéket is tartalmaznia kell. A társasházi, lakószövetkezeti pályázó nem igényelhet a közös használatú gépészeti berendezések cseréjére, korszerűsítésére hitelt. Továbbá nem szükséges megfelelni a tájékoztatással és nyilvánossággal összefüggő követelményeknek, és egyes indikátorok is kedvezően módosultak. Történtek pozitív változások az eljárásrendben is, ennek keretében törlésre került az a kitétel, amely szerint a korszerűsítés tárgyát képező ingatlanokra vonatkozó rendeltetésszerű használatot fűtési célú energiaszámlákkal kellett volna igazolni. A módosítások értelmében nincs szükség az energiaszolgáltató által minden hónapban kiadott havi vagy éves elszámoló számlára, vagy a tüzelőanyag vásárlásáról szóló számla, szerződés bemutatására a hitelkérelemhez. További egyszerűsítés, hogy a hiteligénylő más, vissza nem térítendő támogatást is felhasználjon a korszerűsítés megvalósításához.

Emellett a hitelkérelem benyújtását megelőzően már megkezdett beruházás esetében a 180 napnál korábban kiállított számla is elfogadható, és a részleges homlokzati sík szigetelése is támogatandó. Amennyiben az igénylő természetes személy, vagy több igényelt kölcsön esete forog fenn, módosulnak az ingatlanbiztosíték bevonásának szabályai, kialakításra került egy összeszámítási szabály. Ezen változások 2017. szeptember 1.-étől lesznek érvényesek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *