Jó hírek a vállalkozásoknak!

Brüsszelből érkezett a hír a napokban, hogy továbbra is folyik a magyarországi pénzek EU-s folyósítása. Ugyanis korábban az Európai Unió költségvetési biztosa arra utalt, hogy a Bizottság még április előtt leállíthatja azt.

Az EU-s források befagyasztása egy, a jogállamisággal összefüggő szankció miatti figyelmeztető intézkedés lenne az Európai Bizottság részéről. A magyar kormány és az EU több kérdésben nem ért egyet, és ennek eredményeként merült fel ez a lehetőség is.

 

Mit okozna ez?

Azt, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára tervezett pályázati menetrend -a 2022 első félévében várt pályázatok kiírása- csúszhatna. Jelentős üzleti bizonytalanságot jelentene a tervezett céges fejlesztések kapcsán, ha az indulást tervező vezetők nem látják előre, kaphatnak-e európai uniós támogatást projektötleteikhez.

 

Mi ad okot a bizakodásra, hogy ez a probléma lekerült a napirendről a választások utáni időpontra?

A jogállamisági eljárást a Bizottság tudja elindítani, leghamarabb február 16-át (a jogi hátterét lásd: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20220127/kimondtak-brusszelben-a-magyar-valasztasokig-biztosan-nem-blokkoljak-az-eu-penzeket-523351 ) követően.

Mivel hazánkban 2022 április 3-án választások lesznek, várhatóan nem történik addig lépés.

Mi utal erre?

Az, hogy Didier Reynders, a jogállamiságért felelős uniós biztos azt mondta, hosszas egyeztetési és tárgyalási szakasz fogja megelőzni a mechanizmus elindítását.

Ez azt jelenti a vállalattulajdonosoknak, hogy tavaszi projektterveikkel nyugodtan tudnak pályázni. Május elejéig a korábban tervezett lépéseiket biztonsággal meg tudják tenni.

A technológiai fejlesztések, beruházások, képzések terén tehát nyújtsanak be minél jobb fejlesztési elképzeléseket!